بسم الله الرحمن الرحیم
محرمانه نداریم!
پس از مذاکرات لوزان رهبری در تاریخ 20 فروردین در دیدار با مداحان به صراحت از دولت خواستند تا جزئیات مذاکرات را برای مردم و نخبگان آشکار کنند...
پس از این دستور صریح رهبر برخی اصحاب دولت مثل آقای صالحی در گفتگوی ویژه خبری گفتند: «سازمان انرژی اتمی ایران با کمک وزارت خارجه فکت شیتی را تنظیم کرده است و در اختیار وزیر امور خارجه کشورمان قرار داده است که در صورت صلاحدید منتشر خواهد شد.» و حتی دکتر ظریف در تاریخ 25 فروردین در مصاحبه ای اذعان کردند: «رهبری گفتند همان طور که آمریکایی ها فکت شیت منشر کردند، شما هم دیدگاه هایتان را بگویید، ما در گفتگویی این موارد را مطرح کردیم و تدوین مکتوب خلاصه ای از آن را هم در دستور کار قرار دادیم.»
اما پس از آن توسط برخی اصحاب دولت حرفهایی زده میشد مبنی بر این که دولت قصد ارائه ی جزئیات مذاکره را بصورت رسمی و کتبی ندارد. به طور مثال آقای عراقچی در تاریخ 21 فروردین گفتند: «روایت ما از بیانیه مشترک اخیر همانی است که در رسانه ها توسط دکتر ظریف گفته شد. فکت شیت ما همان روایت است که از دستاورد ما از در مذاکرات گفته شده و لزومی ندارد که به فکت شیت اهمیت داده شود.»
ادعاهای ضدو نقیض دولتی ها ادامه داشت تا اینکه در تاریخ 28 فروردین دکتر ظریف در مصاحبه ای آب پاکی را روی دستان تمام دلسوزان ریخت و در حالی که فقط سه روز قبل از آن از انتشار از انتشار فکت شیت ایرانی سخن گفته بود، به این خبرگزاری گفت: «توافقی نشده که فکت شیت آن را منتشر کنیم.» و فردای آن روز یعنی در تاریخ 29 فروردین در مصاحبه ای با یورو نیوز گفت: «اگر نیازی به انتشار یک فکت شیت ایرانی باشد،ما فکت شیتی منتشر میکنیم،اما فکر میکنم مردم ایران اکنون اطلاعات بیشتری از حقایق دارند.»
موضوع این است که باید از آقای ظریف پرسید که مردم ایران این اطلاعات را چگونه کسب کرده اند؟ آیا اطلاعات از صحبتهای کلی و فرمایشی که جناب عالی به دست آمده که تقریبا اکثر آنها توسط طرف مقابل مذاکره نقض شده است یا این که این اطلاعات از فکت شیت آمریکایی آمده که شما صحت آن را به صورت رسمی نه تایید کرده اید و نه تکذیب؟
واقعا جای سوال اینجاست که چرا دولت از انتشار جزئیات مذاکرات امتناع میورزد و از این کار ترس دارد؟ در اینجا دو فرض معقول مطرح است:
اول اینکه جزئیات مذاکرات آن چیزی که طرف آمریکایی گفته نیست و به صحبتهای کلی طرف ایرانی نزدیک است. در این صورت انتشار فکت شیت باعث تقویت مواضع ما و اطلاع عمومی از دستاوردها خواهد شد و برای دولت امتیاز محسوب می گردد.
دوم اینکه جزئیات مذاکرات همانی است که آمریکایی ها گفته اند. اگر این فرض درست باشد طرف ایرانی نمی تواند متن آمریکایی را به صورت رسمی تکذیب کند چرا که آن را پذیرفته است و البته به این خاطر که متن آمریکایی تماما به ضرر ما بوده است و در واقع ما در آن همه چیز داده ایم تا وعده ی تعلیق تنها بخشی از تحریم های هسته ای را بگیریم، دولت نمیتواند بصورت رسمی در رسانه های داخلی بر آن صحه بگذارد چراکه این اتفاق باعث خشم مردم ایران خواهد شد. پس راهکار این است که انتشار فکت شیت به تعویق بیافتد تا در سیل اخبار رسانه ای این موضوع کم کم به فراموشی سپرده شود.
این مسئله وقتی نگران کننده تر می شود که معاون وزیر امور خارجه ی روسیه ، سرگئی ریابکوف، در مصاحبه با خبرگزاری اینترفاکس گفت: «اطلاعات منتشر شده توسط کاخ سفید در مورد جزئیات توافق لوزان صحیح است.»
باید به دولت محترم گوشزد کرد که انتشار جزئیات از زبان ایرانی ها راه را برای آینده هموارتر خواهد ساخت. ما به آمریکایی ها اعتماد نداریم و در عوض به دولت خود اعتماد داریم ولی وقتی که دولت از انتشار جزئیات – حتی پس از دستور رهبر انقلاب – سر باز میزند نگرانی های ما از بابت مصالح کشور روز به روز بیشتر خواهد شد. امیدواریم که دولت تا بیش از این دیر نشده است جزئیات مذاکرات را بصورت رسمی منتشر نماید تا موجب سلب اعتماد مردم عزیزمان نسبت به دولت منتخب نشود.
لا یُلْسَعُ المومن، مِنْ جُحْرٍ مَرَّتَین
مومن از یک سوراخ دو بار گزیده نمی شود.